Informatiewijzer

Twaalf vragen over de bench


Wat is een bench en waarvoor kun je hem gebruiken?

1.   Wat is een bench?

Dit is een feitenlijk kooi voor honden. De meeste zijn gemaakt van metaaldraad, maar je hebt ook z.g. vliegtuigkennels. Die zijn van plastic. Ze zijn minder open van structuur, maar verder is er geen verschil.

 

2.   Waarvoor kun je een bench gebruiken?

Zindelijkheidstraining, voorkomen van sloopgedrag, mogelijkheid om de hond even op te sluiten als hij te druk is of als de kinderen teveel rondrennen, creëren van een lekker rustig plekje voor de hond, veilig vervoer van je hond in de auto.

 

3.   Hoe doe je de zindelijkheidstraining met een bench?

Sluit je pup 's nachts in de bench op. Honden bevuilen van nature niet hun eigen ligplaats, dus je pup zal goed zijn best doen om zijn plas op te houden. Heel jonge pups kunnen het nog niet een hele nacht droog houden, dus je zult er 's nachts toch een keer uit moeten. Verschuif dat moment langzaam naar achteren totdat de pup het wel de hele nacht op kan houden.

 

4.   Mijn pup doet zijn behoefte toch in de bench. Wat nu?

Waarschijnlijk is de bench te groot voor je pup. Hij heeft dan ruimte voor zowel een ligplaats als een plas/poep-plaats. Maak de bench tijdelijk wat kleiner (houten plaat, stuk gaas). De pup moet genoeg ruimte hebben om te liggen, maar niet veel meer dan dat. Geef de pup tot 1 uur na zijn laatste maaltijd nog drinken, maar haal het daarna weg. Laat de pup nog even plassen vóórdat hij de bench in moet. Denk er verder om dat een jonge pup het niet veel langer dan 3 à 4 uur droog kan houden.

 

5.   Mijn pup jankt zo in de bench. Wat moet ik doen?

Als je je pup net in huis hebt, zet de bench dan naast je bed. Je pup is ineens in een vreemde omgeving, zonder zijn moeder, zijn broertjes en zusjes. Dan is een nacht alleen wel een beetje teveel gevraagd. Als hij merkt dat jij vlakbij hem bent, zal hij veel rustiger zijn. Wees niet bang dat je hem hiermee teveel verwent, want dat is niet zo. Na enkele dagen verschuif je de bench naar het voeteneind van je bed. Daarna verschuif je de bench steeds een klein stukje tot hij staat waar je hem wilt hebben.

 

6.   Hoe wen ik mijn hond overdag aan een bench?

Geef je hond regelmatig een speeltje of iets lekkers in de bench. Daarna mag hij er meteen weer uitlopen, dat is niet erg. Geef hem ook eens te eten in de bench (deurtje gewoon open). Zodra hij zonder aarzeling de bench in loopt, kun je het deurtje eens even dicht doen en meteen weer openen. Vindt hij dat ook geen probleem, laat het deurtje dan eens even een paar seconden dicht. Bouw de tijd dat het deurtje dicht zit steeds iets verder uit. Ga ook eens even de kamer uit als het deurtje dicht zit. Eerst meteen weer terugkomen, dan langzaam de tijd weer uitbouwen. Denk erom: alleen terugkomen en het deurtje openen als je hond niet jankt.

Sommige pups die in een grote woonkamer achterblijven in de bench hebben daar wat moeite mee. Hang dan eens een kleed over de bench, zodat je een hol creëert. De pup ziet dan niet meer van alle kanten enge dingen en komt sneller tot rust.

 

7.   Kun je een bench ook voor een volwassen hond gebruiken?

Zolang het formaat van de bench groot genoeg is, kun je de bench ook voor een volwassen hond gebruiken. Volwassen honden hebben wel wat meer tijd nodig dan een pup om aan de bench te wennen. Zijn ze eraan gewend dan kan de bench een prima hulpmiddel zijn voor honden met verlatingsangst of vernielzuchtige honden.

8.   Wanneer stop je met het gebruik van de bench?

Wanneer de hond zindelijk is én wanneer hij geen vernielzucht toont. Let wel: honden die nooit iets gesloopt hebben, kunnen er in de pubertijd mee beginnen. Het is dus raadzaam  om de bench te laten staan tot na de pubertijd. Veel honden gaan de bench waarderen en liggen er graag in. Als de bench groot genoeg is, kun je hem gewoon laten staan, ook al is je hond volwassen.

 

9.   Hoe bouw ik het gebruik van de bench af?

Wanneer je hond zindelijk is, kun je de bench een tijdje open laten staan en je hond ondertussen aan een andere ligplaats wennen (geef hem dan op die andere plaats regelmatig iets lekkers of een speeltje). Je kunt de bench daarna weghalen.

 

10.   Is een bench niet zielig voor de hond?

Nee hoor, als je je hond er rustig aan went, dan gaat hij hem zelfs waarderen! Het is immers een veilig plekje voor hem. Ook is het een rustig plekje, waar hij ongestoord kan slapen.

 

11.   Mag ik mijn hond in de bench opsluiten als hij vervelend is?

Ja, mits je de bench niet als strafplek gebruikt. Dus nooit de hond boos naar de bench  sturen. Als je hond te druk is of voortdurend aandacht blijft vragen, kun je hem rustig met een speeltje, kluifje of hondenhoekje in de bench opsluiten. Let wel: een hond heeft  zijn  beweging nodig, dus sluit hem niet te lang op.

 

12.   Waar moet ik verder nog op letten?

Halsbanden kunnen vast blijven zitten, dus die moet af voordat de hond de bench in gaat.  Zet de bench op een rustige, tochtvrije plek. Honden vinden het meestal wel prettig om de rest van het gezin te kunnen zien, dus kies een strategische plek.


sep 16, 2016 | admin | Informatiewijzer

Warmte en zon

Bij hoge buitentemperaturen kunnen veel honden moeilijk hun warmte kwijt. Zweten kunnen ze alleen via hun voetzolen. Door flink te hijgen kunnen ze ook warmte kwijt raken, maar dan houdt het zo'n beetje op.

Decembermaand

Tips om het voor baas en hond gezellig te houden in de decembermaand. 

Samen op vakantie

Samen met je hond op vakantie is natuurlijk prachtig. Of je nu in een luxe zomerhuisje gaat, in een caravan of tent, het maakt allemaal niet veel uit zolang je maar plezier hebt.

Zwemmen met je hond

De zomer is de uitgelezen tijd om te gaan zwemmen met je hond. Bijna alle honden kunnen van nature zwemmen, maar lang niet alle honden doen dat uit zichzelf.