Informatiewijzer

Warmte en zon


Bij hoge buitentemperaturen kunnen veel honden moeilijk hun warmte kwijt. Zweten kunnen ze alleen via hun voetzolen. Door flink te hijgen kunnen ze ook warmte kwijt raken, maar dan houdt het zo'n beetje op.

Hou er dus rekening mee dat honden  meer moeite met warmte hebben dan mensen. Waar moet je op letten:

  • Hou honden rustig en hou ze zoveel mogelijk in de schaduw. Je voorkomt dan dat hun lichaamstemperatuur te hoog wordt.
  • Gooi niet of maar een paar keer met ballen.
  • Ga niet fietsen met je hond als de temperatuur boven 21 graden is. Bedenk dat het asfalt bij een klein beetje zon al heel heet wordt.
  • Ga niet op het heetst van de dag met de hond een lange wandeling maken. Doe dat vroeg op de dag of laat, als het wat koeler is.
  • Laat je hond niet in de auto achter. Voor je het weet is het daar binnen een oven, zelfs als je de raampjes open laat. Bedenk verder dat een hond het eerder benauwd heeft dan een mens.
  • Sommige honden liggen graag in de zon (b.v. Jack Russells). Zorg ervoor dat ze niet te warm worden en leg ze bijtijds weer in de schaduw. Zorg er ook voor dat ze hun neus of buik niet verbranden. Als je hond het er niet aflikt, kun je er wat zonnebrandcrème op smeren

Hitteshock

  • Waaraan herken je een hitteshock: hijgen, braken, bleke slijmvliezen (in de mond of ogen), diarree, niet normaal meer reageren.
  • Als je hond door de warmte bevangen is koel hem dan met water of natte lappen. Te snelle afkoeling is ook slecht, dus rustig aan.
  • Als de hond weer wat aanspreekbaar is, ga dan direct naar de dierenarts. Deze kan controleren of de hond weer in orde is. Ook kan hij eventueel een infuus geven o.i.d..
  • Als je hond echt heel erg bevangen is door de warmte, wacht dan niet tot hij afgekoeld is, wikkel hem in een natte deken en ga meteen naar de dieremarts.

 

Let op teveel koud water!

Als honden flink gerend hebben, zijn ze vaak flink verhit. Zeker in de zomer als het warm weer is. Dan is een gewone wandeling vaak al voldoende om ervoor te zorgen dat de hond zich bij thuiskomst op de waterbak stort. Ze kunnen hem dan in één keer leegdrinken. Dit doen ze meestal niet omdat ze zo'n dorst hebben, maar meer omdat het water hun verkoeling geeft.

Het gevaar van een grote plomp koud water in de maag is, dat hierdoor een maagkanteling kan optreden. De maag draait, de in- en uitgang sluiten zich hierdoor en de maaginhoud kan er niet meer uit. Als je hier niet heel snel bij bent, kan het de dood van je hond betekenen.

Hoe voorkom je dit? Geef je hond na de wandeling nooit meteen ruim koud drinkwater, maar wacht een kwartiertje tot hij wat afgekoeld is. Ook kun je zijn drinkbak vullen met lauwwarm water. Hiervan drinken ze minder en het valt niet zo als een steen op de maag.


sep 16, 2016 | admin | Informatiewijzer

Twaalf vragen over de bench

Wat is een bench en waarvoor kun je hem gebruiken?

Decembermaand

Tips om het voor baas en hond gezellig te houden in de decembermaand. 

Samen op vakantie

Samen met je hond op vakantie is natuurlijk prachtig. Of je nu in een luxe zomerhuisje gaat, in een caravan of tent, het maakt allemaal niet veel uit zolang je maar plezier hebt.

Zwemmen met je hond

De zomer is de uitgelezen tijd om te gaan zwemmen met je hond. Bijna alle honden kunnen van nature zwemmen, maar lang niet alle honden doen dat uit zichzelf.